1. januar 2026 træder kravet om digital bogføring i kraft for personligt ejede virksomheder m.fl.

Virksomheder, som ikke har pligt til at indsende årsrapport efter årsregnskabsloven (f.eks. personligt ejede virksomheder, visse foreninger m.fl.), men hvor nettoomsætningen i to på hinanden følgende regnskabsår overstiger DKK 300.000, omfattes af kravet om digital bogføring for regnskabsår, der begynder 1. januar 2026 eller senere. Det fremgår af denne nyhed fra Erhvervsstyrelsen.

Kravene, der stilles til de omfattede virksomheders digitale bogføringssystemer, er de samme, som stilles til regnskabspligtige virksomheders (selskaber m.fl.) digitale bogføringssystemer. Virksomheder, som er omfattet af kravet om digital bogføring, og som ønsker at forestå bogføringen selv, skal enten benytte sig af et standardbogføringssystem eller et specialudviklet bogføringssystem, som opfylder de af Erhvervsstyrelsen fastsatte krav. 

Alle standardbogføringssystemer registreres hos Erhvervsstyrelsen i denne fortegnelse. Bogføringssystemer, som ikke fremgår af Erhvervsstyrelsens oversigt, betragtes således som specialudviklede bogføringssystemer.

Da specialudviklede bogføringssystemer ikke forhåndsgodkendes af Erhvervsstyrelsen, er virksomhedens ledelse selv ansvarlig for at sikre, at det anvendte bogføringssystem lever op til kravene til et digitalt bogføringssystem. For at hjælpe virksomhederne i deres arbejde med at få bogføringssystemerne til at opfylde de nye krav, har Erhvervsstyrelsen udarbejdet denne vejledning om specialudviklede bogføringssystemer

Vejledningen indeholder eksempler på, hvilke dele af en virksomheds it-system der indgår i bogføringssystemet, og som derfor skal opfylde kravet om f.eks. sikkerhedskopiering. Derudover indeholder vejledningen også en tjekliste over kravene til specialudviklede bogføringssystemer, som skal hjælpe virksomhederne med at sikre, at reglerne overholdes. 

De omfattede virksomheder kan også opfylde kravet om digital bogføring ved at outsource bogholderiet. Den eksterne bogholder skal i så fald leve op til bogføringslovens krav, herunder kravet om digital bogføring. Kontakt Beierholm Outsourcing, hvis dette lyder interessant.

Vi sørger for at holde dig ajour 

Beierholm følger udviklingen og sørger for at holde dig opdateret, når der kommer vigtig information fra Erhvervsstyrelsen. Beierholm vil løbende dele indsigter og anbefalinger til, hvordan man bedst muligt kommer til at leve op til de nye regler. Vi vil også bidrage med forslag til, hvordan man samtidig høster effektiviseringsgevinsterne og får opbygget en mere værdiskabende økonomifunktion. 

Hvis du ønsker at blive opdateret på den nye bogføringslov og andre relevante nyheder, kan du tilmelde dig Beierholms nyhedsservice.

Afslutning

Hvis du har spørgsmål vedrørende den nye bogføringslov eller ønsker at være på forkant med digitaliseringen, er du naturligvis velkommen til at rette henvendelse til Beierholm.