Iværksætterpakken - ændrede skatteregler

Spørgsmål

Folketinget vedtog i december 2024 en række ændringer i skattelovgivningen med særligt fokus på iværksættere. Hvad går disse nye regler ud på?

Svar

Lovforslag L28, som blev vedtaget af Folketinget den 19. december 2024, indebærer ændringer i flere skatterelaterede love, herunder selskabsskatteloven, aktiesparekontoloven, aktieavancebeskatningsloven og personskatteloven. Lovforslaget er en del af "Iværksætterpakken" og har til formål at forbedre vilkårene for iværksættere i Danmark.

Kort fortalt, indeholder lovforslaget skattelettelser og andre økonomiske incitamenter, der skal fremme iværksætteri og innovation og indeholder bl.a. følgende vigtige regelændringer:

Selskabers mulighed for at modregne fremførte underskud i positiv indkomst er begrænset, så der for indkomståret 2024 højst kan ske modregning med DKK 9.457.400, mens positiv indkomst herover kun kan reduceres med 60 procent ved anvendelse af fremførte underskud. Beløbsgrænsen gælder samlet for sambeskattede selskaber. Den beløbsgrænse er nu stort set fordoblet, så den fra og med 2025 er på DKK 20.829.000.

Fra og med den 1. januar 2025 vil danske og udenlandske selskaber ikke længere skulle betale skat af udbytter fra skattefri porteføljeaktier. Selskaber har hidtil skullet medregne 70 procent af udbytter af skattefri porteføljeaktier (kapitalandele under 10 procent i unoterede selskaber), og ved udlodning af udbytter til sådanne aktionærer har unoterede danske selskaber skullet indeholde udbytteskat med 15,4 procent. Det betyder også, at unoterede danske selskaber, der 1. januar 2025 eller senere udlodder udbytter til danske eller udenlandske selskaber, der har en kapitalandel på under 10 procent, ikke skal indeholde skat heraf.

Selskaber beskattes af gevinster og har fradrag for tab på børsnoterede aktier, når det ejer mindre end 10 procent af aktierne i det børsnoterede selskab. Beskatningen af gevinster og tab på disse aktier sker altid efter lagerprincippet, dvs. løbende beskatning af værdistigninger på aktierne og løbende fradrag for værdinedgange. Dette har bl.a. ramt iværksættere ved børsnotering af deres iværksætterselskab, når de har placeret deres iværksætterselskab i et personligt holdingselskab.

Lagerbeskatningen har betydet, at deres holdingselskab er blevet beskattet af værdistigninger på aktierne efter børsnoteringen. Det er sket, selvom man måske har været afskåret fra at sælge nogen af aktierne og derfor ikke har kunnet realisere gevinsten og finansiere skatten.

Dette problem er så i en række tilfælde blevet endnu værre, fordi de børsnoterede aktier efterfølgende er faldet betydeligt i værdi, inden man fik mulighed for at sælge dem. Her kommer holdingselskabet til at betale skat af en værdistigning, som man ikke har haft mulighed for at realisere, og den skat reduceres ikke af fradraget for den efterfølgende værdinedgang, som holdingselskabet typisk ikke har nogen mulighed for at udnytte. En del af disse sager har været omtalt i medierne, hvor lagerbeskatningen er blevet betegnet som ”skatten fra helvede”.

For at afhjælpe dette er der nu skabt mulighed for, at selskaber - som alternativ til lagerbeskatningen af børsnoterede aktier - kan vælge realisationsbeskatning af aktierne i en periode på syv år efter den første børsnotering. I så fald sker der kun beskatning af gevinster, som realiseres ved salg eller lignende. Valget skal som udgangspunkt træffes ved indgivelse af oplysningsskema for det første år, hvor reglen kan anvendes. Hvis realisationsprincippet er valgt, kan dette ikke ændres i syvårs-perioden. Ved udløbet af syvårs-perioden overgår aktierne automatisk til lagerbeskatning. For at afhjælpe problemet i de sager, der har været omtalt i medierne, er lovændringen gennemført med tilbagevirkende kraft, så den kan anvendes for aktier, der blev børsnoteret første gang 1. januar 2015 eller senere.

Selskaber, der efter de nye regler ønsker at benytte muligheden for at ændre lagerbeskatningen til realisationsbeskatning for indkomstårene 2015-2023, skal selv sørge for at rette henvendelse til Skattestyrelsen med anmodning om genoptagelse. Dette skal ske senest 1. juli 2025.

Martin Ødum Madsen