Kapitalejerlån - lovliggørelse

 

Spørgsmål

Jeg ejer et selskab med nogle likvide midler og har hørt, at de tidligere regler om kapitalejerlån er ændret, så kapitalejerlån ikke længere er ulovlige. Er det korrekt forstået, at jeg så kan låne penge i mit selskab, hvor de alligevel bare står på en indestående konto med meget lav rente i dag?

 Svar

Det er et godt spørgsmål, og det er delvist rigtigt forstået. Det er dog vigtigt at forstå både de selskabsretlige og skattemæssige aspekter af kapitalejerlån, da det kun er de selskabsretlige regler der er ændret.

Selskabsretlige regler

Fra 1. januar 2025 er det i selskabsloven ikke længere ulovligt for selskaber at låne penge ud til kapitalejere. Kapitalejerlån mv. skal dog være i selskabets interesse, ligesom det fortsat er ledelsens pligt at sikre, at et eventuelt kapitalejerlån til enhver tid er forsvarligt ift. selskabets økonomiske situation. Endelig må bistanden ikke være åbenbart egnet til at skaffe visse kapitalejere, ledelsesmedlemmer eller andre en utilbørlig fordel på andre kapitalejeres eller selskabets bekostning. 

Samtidig er det vigtigt at forstå, at selskabslovens regler om selvfinansiering ikke er ændrede. Det betyder, at man skal være meget forsigtig, hvis man låner penge fra et driftsselskab til et holdingselskab, især hvis holdingselskabet har optaget gæld for at købe driftsselskabet. Selvfinansiering kan derfor stadig være ulovlig, og det er vigtigt at sikre, at alle transaktioner er i overensstemmelse med selskabslovens regler.

Skattemæssige regler

De skattemæssige regler er uændrede, og det betyder, at det stadig i skattemæssig henseende er ulovligt for et selskab at låne midler ud til ejere, der er fysiske personer. Overordnet betyder det, at det stadig gælder, at hvis en fysisk person, der er kapitalejer eller nærtstående til en sådan, optager lån i sit selskab, vil lånet blive betragtet som skattepligtig indkomst for låntager, samtidig med at beløbet stadig skal betales tilbage til selskabet. Dette er en kort og forsimplet beskrivelse af det, og der er en række andre forhold gældende også - men de betyder alle, at det absolut ikke er hensigtsmæssigt som fysisk person at låne penge i sit selskab. 

Endeligt er det også værd at bemærke, at (låne)aftaler mellem en kapitalejer og dennes selskab kun er gyldige, hvis de er lavet på en måde, som senere kan dokumenteres – altså at de udarbejdes på skrift. Dette er også uændret i forhold til tidligere.

Det er altid en god idé at søge rådgivning fra en rådgiver for at sikre, at man overholder både selskabsretlige og skattemæssige regler.

Chris Bay