Nye kapitalkrav ved stiftelse af ApS
Spørgsmål
Jeg skal til at starte mit eget ApS, men hvor meget kapital skal jeg stille med, og er der andre nye regler, jeg skal være opmærksom på?
Svar
Fra den 1. januar 2025 er minimumskapitalkravet for at stifte et anpartsselskab (ApS) blevet halveret fra 40.000 kr. til 20.000 kr. Dette er en del af en lovændring, der har til formål at gøre det lettere for iværksættere at starte og drive virksomhed i Danmark. Erhvervsstyrelsens systemer skulle dog først opdateres til at kunne håndtere ændringen, så det kunne ikke praktisk igangsættes i januar. Systemerne er nu blevet opdateret, og lovændringen trådte i kraft via en bekendtgørelse 27. februar 2025.
For at stifte et ApS skal du derfor indskyde en startkapital på mindst 20.000 kr. Dette kan ske enten ved kontant indskud eller ved apportindskud, hvor værdien af det indskudte aktiv skal udgøre mindst 20.000 kr. Et apportindskud kan f.eks. være en bestående personlig virksomhed, en bil, en produktionsmaskine eller andet aktiv, som har relevans for anpartsselskabets kommende drift.
Det er vigtigt at bemærke, at allerede etablerede anpartsselskaber også har mulighed for at nedsætte deres kapital til den nye minimumsgrænse, så længe de overholder de gældende krav til kapitalnedsættelser. Ved en nedsættelse af anpartskapitalen kan der således foretages yderligere udlodning til anpartshaverne.
En anden væsentlig ændring er muligheden for equity crowdfunding, som nu også er tilgængelig for ApS’er. Dette betyder, at du kan rejse kapital ved at udbyde kapitalandele til offentligheden via crowdfunding-platforme eller direkte til kvalificerede investorer. Dette giver dig som iværksætter en bredere adgang til potentielle investorer, hvilket kan være særligt nyttigt i opstartsfasen, uden at selskabet bliver omfattet af de højere krav i selskabsloven for A/S’er.
Når du stifter et ApS, skal du også udarbejde et stiftelsesdokument og vedtægter samt oprette en ejerbog. Det er vigtigt at sikre, at alle stiftere underskriver stiftelsesdokumentet, og at dette sker i overensstemmelse med selskabslovens krav.
Held og lykke med din nye virksomhed!
Morten Buus