Den sunde fornuft kæmper blandt usunde investeringstilbud

Finanstilsynet har for nyligt været ude med en advarsel til investorer, som på bl.a. sociale medier følger finansielle influencere, også kaldet ”finfluencere”. Advarslen er ved første øjekast måske mest relevant for de unge og nye investorer, men også større og mere erfarne investorer bliver bombarderet af gode råd og salgsmateriale, som kan være mindst lige så farligt.

Beierholm-investering-rådgivning.jpg

Dine to værste fjender

Det vil jeg kunne gennemskue, tænker du måske. Men ofte kan vores sunde fornuft blive udfordret, når det gode glitrende tilbud eller tip kalder på enhver investors to værste fjender – frygt og grådighed. Grådighed efter større afkast og frygt, ikke kun for at tabe, men også for at gå glip af noget. Bliver dette uhensigtsmæssige makkerpar beslutningsstyrende, kan konsekvenserne ramme dig hårdt, hvis tingene ikke udvikler sig som håbet.

Især hvis du følger råd og vejledning fra en finfluencer, som alligevel ikke rammer guldåren. I sådanne tilfælde er du nemlig ikke beskyttet på samme vis, som hvis du benytter finansielle rådgivere med tilladelse fra Finanstilsynet.

Der findes selvfølgelig vidende finfluencers, som blot ønsker at dele sine erfaringer, og der kan være fornuftige råd at hente. Men der findes bestemt ingen garanti og kender du hverken kildens indsigt, kompetencer eller motiv bag anbefalingerne af et givent investeringsprodukt, er det som udgangspunkt ikke egnet som beslutningsgrundlag.

 

Eksemplerne er mangfoldige

I det hele taget ser vi meget uigennemsigtig og utilstrækkelig information. Det gælder i alle former for investering. Også i det stigende udbud af alternative investeringsmuligheder, hvor der ofte også er grund til at være særligt opmærksom.

Der findes gode projekter på markedet, men vi ser også mange eksempler på det modsatte. Projekter, der lover mere, end de kan holde. Eksempler, hvor risiko og omkostninger er så høje, at det for den enkelte investor er meget usandsynligt at sikre et fornuftigt og stabilt afkast – og slet ikke et afkast, som svarer til risikoforholdene og de af udbyder præsenterede afkastforventninger.

De kommer i mange forskellige former og farver. De førnævnte finfluencers, hedgefonde fra kendte finansfolk, ejendomsprojekter, grøn energi, investeringsselskaber, skibe, krypto og meget mere. Det er ikke et nyt fænomen. Det er blot investeringsprodukterne, der ændrer sig.

Der er flere kendte eksemplar op til finanskrisen, hvor det gik helt galt med flere hedgefonde og gearede investeringsselskaber udbudt af banker – selvom de blev markedsført som et af de sikre valg. Også ejendomsprojekter herhjemme, i Tyskland og sågar i Dubai kostede mange investorer penge. Mange husker sikkert også skibsanparterne i 80’erne, der blev solgt som en guldrandet investering (og skatteoptimering), men resultatet blev for de fleste store tab. Går vi endnu længere tilbage er der mange eksemplar lige fra tulipanløg, jernbankeaktier og frimærker til jordlodder i sydstaterne og meget mere.

 

Fælles faresignaler

Man fristes til at sige, at det kun er fantasien, der sætter grænser. Men selvom forskelligheden er stor, så er der nogle fællestræk ved mange af disse investeringstilbud, der i øvrigt ofte vedrører noget, som er oppe i tiden.

Finfluencers retter sig ofte mod private og gerne unge og mindre investorer. Det er typisk likvide produkter, der handles på en online platform. Eksempelvis day-trading med aktier eller krypto.

Vi oplever i vores rådgivning, at mange investorer tilbydes forskellige investeringsmuligheder – og når det sker efter uopfordret kontakt fra en ivrig udbyder, hvor der tilbydes gratis deltagelse på infomøder, ofte på en af byens bedre restauranter (første faresignal), og der sættes tocifrede afkastforventninger i sigte selvom risikoen er lav (andet faresignal), ja så bør du undgå impulsive beslutninger og være ekstra grundig.

Vær opmærksom på omkostninger og realistisk omkring afkast og risikoforhold...
Beierholm Finansiel Rådgivning

Komplekse illikvide produkter

Udbydere af mere illikvide produkter er ofte målrettet virksomhedsejere med penge på bogen. Både fordi sælgerne må kontakte virksomhederne direkte, men også fordi reglerne tillader, at der sælges komplekse produkter til investorer, der investerer for mere end kr. 750.000 og dermed kan klassificeres som ”semi-professionelle”.

På disse illikvide investeringer (ejendomme, skibe, solceller mv.), betaler du en række omkostninger allerede ved investeringens start, men også en løbende omkostning undervejs og sommetider igen til sidst, når investeringen afsluttes.

Da det kan være meget svært at komme ud af investeringen igen, betyder det, at udbyderen er sikret en god indtjening, uanset hvad der sker og uanset om du får et godt afkast (derfor den ivrige sælger).

Der vil også være gode projekter og investorer, der tjener på det, men i forhold til risikoen og omkostningsstrukturen kunne de have tjent mere, ved selv at have fundet bedre projekter. I de omkostningstunge projekter er der ofte en asymmetri imellem risiko og afkast. Fordi der forsvinder så mange penge til udbyderen, så mister investorerne flere penge på et dårligt projekt, end de tjener, på et tilsvarende godt projekt.

 

Det med småt kan få stor betydning

Vi oplever investorer, som kommer til os for hjælp, når projektet ikke går som forventet. Ofte er det først der, at de nærlæser alt materialet og bliver overrasket over de hårde betingelser, der er forbundet med at komme ud af investeringer (hvis det overhovedet er muligt). Det kan få konsekvenser i mange år frem.

Vi så det bl.a. også i forbindelse med finanskrisen, hvor mange havde investeret i ejendomsprojekter både herhjemme og i udlandet. Her hæftede de for penge, de ikke var klar over. Ingen havde jo på det tidspunkt troet, de skulle tabe penge på ejendomme, hvor det var gået godt i mange år. Ligesådan blev både private og professionelle taget på sengen af rente og valutaudviklingen og særligt lån i Schweizerfranc blev en dyr fornøjelse. Virkeligheder ændrer sig og sommertider hurtigt.

 

No free lunch

Det handler derfor også om timing. At nogle har tjent godt på noget de seneste tre år, er ingen garanti for, at du kan gøre det de næste tre år. Tværtimod bliver sandsynligheden for et godt afkast mindre, hvis du køber ind i noget, som er steget uafbrudt i årene op til. De første på toget tjener godt, men de sidste betaler prisen.

Som uvildige rådgivere er en af vores vigtige opgaver at hjælpe vores kunder med at undgå dårlige beslutninger baseret på et forkert grundlag. For det er svært at navigere i de mange muligheder – og ikke mindst fristelser.

Selv er du godt fra land, ved at bruge din sunde fornuft. Lyder noget for godt til at være sandt, er det ofte for godt til at være sandt. Vær opmærksom på omkostninger og realistisk omkring afkast og risikoforhold, og skriv aldrig under på noget, du ikke har læst og forstået.

Der findes ”no free lunch”, når det gælder investeringer.

Vi hjælper også gerne dig

Har du spørgsmål til, hvordan vi kan hjælpe dig, er du altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende snak om dine muligheder.

Vi indleder altid gerne med en afklaring af dine ønsker og behov samt hvilken værdi, vores rådgivning kan tilføre dig og din økonomi.

Kontakt os for en uforpligtende snak
Beierholm - gratis hotline.jpg