Hvad renter og Rolex fortæller om økonomien

Regeringen har netop givet deres bud på, hvor dansk økonomi står nu og i nær fremtid. Meget forsimplet oversat lyder det beroligende budskab, at det ser fornuftigt ud. Det betyder ikke, at vi fortsætter uændret. Toppen er taget af tempoet. Men der har også været fart på.

Beierholm-investering-renter.jpg

Klassisk tegn på et økonomisk skifte

Efter nogle år med stigende renter, er vi så småt begyndt at se konsekvenserne. Og det er ikke nødvendigvis altid i de store statistikker og analyser, du ser indikationerne på et økonomisk skifte først. De kan vise sig ved middagsselskabet, i vinklubben eller måske blot under snakken over hækken. For helt lavpraktisk sker der en adfærdsændring.

Som finansiel rådgiver er man ekstra opmærksom på signalerne, og naturligt også mere eksponeret for dem. Lige nu oplever vi et klassisk eksempel. Rolex uret. Når investeringer som denne genovervejes, er det nemlig ofte en indikation på, at den finansielle fest er ved at stilne af. Det oplever vi nu – og det er en helt naturlig reaktion.

Vi kommer fra en periode med negative renter og ”gratis penge” i et stigende marked med fart på vækst, aktier osv. I sådanne scenarier, hvor det ikke koster at låne og mange har penge stående, som de betaler negativ rente af, stiger interessen for at investere i det, vi kan kategorisere som luksusgenstande eller samlerobjekter – og det er ikke kun ure. Det kan også være kunstværker, vin, krypto, veteranbiler og sommerhuse etc.

 

Rentens rolle

Vi så et marked, hvor priserne blev presset op i perioden efter Corona. Da renten steg i 2022, begyndte det at vende og tendensen er fortsat siden. Det er jo logisk nok, at renten påvirker prisen på mange ting. For hvis du har gæld, skal investeringsobjekterne stige med mere, end hvad renterne koster, blot for at undgå, at tabe på det. Det stiller nogle over for et valg at træffe.

Forestil dig scenariet, hvor du har gæld i banken og tilsvarende værdi i luksusure, for nu at blive ved det eksempel. Du skal nu beslutte, om urene skal beholdes eller sælges for at indfri gæld. Renteniveauet har formentlig direkte indflydelse på din beslutning, fordi det er med til at sætte scenen for, hvordan du bruger din penge bedst.

Er renten meget lav og urene stadig på vej op i værdi, kan det være en nem beslutning. Men når der, som nu, er sket to ting – det er dyrere at have gæld og værdien på dine ure er faldet – hvad gør du så? Satser du på, det er midlertidigt eller træffer du det sikre valg og sælger?

Som tingene står i dag, vil flere og flere træffe sidstnævnte valg, og så opstår der selvforstærkende effekter. Det er ligesom med aktier. De påvirkes af udbud og efterspørgsel, og værdien følger markedet, uanset om du sælger eller ej.

Mange har købt i et stigende marked siden Corona, og selvom det er ikke sikkert, at vi får markante fald, så tænker mange nu mere over, hvordan de binder deres penge.

Det gælder naturligvis ikke kun i eksemplet med ure. Det gælder lignende investeringsobjekter, som ikke generer et afkast. Det gælder også i høj grad, hvis du som ejerleder overvejer virksomhedssalg eller du vil sælge en ejendom. Køberne af virksomheden eller ejendommen skal ud at låne penge til at finansiere købet og dermed bliver deres regnestykke noget anderledes ved en højere finansieringsrente og derfor falder prisen, som de vil betale.

Det handler om at sprede din risiko og træffe bevidste valg...
Beierholm Finansiel Rådgivning

En økonomisk normalisering?

Vi ser også tendenser på boligmarkedet, hvor udbuddet er stigende. Prisniveauet er ikke faldende endnu, men fortsætter udbuddet med at stige, vil det i sidste ende påvirke priserne.

Men det handler også om, hvordan du kigger på det. Udbuddet er ikke så højt som før Corona, men eksempelvis er udbuddet af sommerhuse nu dobbelt så højt, som da det var på det laveste niveau. Vi kommer fra et scenarie, hvor fritidsboliger nærmest blev udsolgt og med historisk lave renter. Vi nærmer os nu mere normale tilstande igen – også når det gælder renten, som ganske vist steg med hast, men fra et meget lavt niveau.

Så hvad er det, vi ser ske? Er det en decideret nedgang i økonomien eller er det nærmere en normalisering. Det kan vi ikke sige med sikkerhed, Det kommer til at afhænge af centralbankernes evne til at justere renten, regeringernes evne til at styre det offentlige forbrug og forbrugernes tolkning og reaktion herpå. Vi håber nok alle på en rolig normalisering, men det kan bestemt ikke udelukkes, at der venter en nedtur rundt om hjørnet.

 

Risikospredning og bevidste valg

Uanset hvor økonomien tager os hen næst, så er der nu anledning til grundige overvejelser. Har du gæld, du kan indfri og spare eksempelvis 5 pct. i rente, så er det en sikker gevinst. Har du ingen gæld, kan du overveje, om du vil investere dine penge på anden vis – og det behøves ikke være enten eller. Du kan sagtens allokere en del af din formue til samlerobjekter og investere resten i værdipapirer, eller blot nedbringe gæld.

Som langsigtet investor kan du forvente omkring 7 pct. i afkast på aktier og 4 pct. på obligationer. Med luksusure og lignende tager du en helt anden chance. Er der derimod ikke kun tale om et investeringsobjekt, men også brugsgenstand eller en hobby, så er det selvfølgelig en anden beslutning – de fleste hobbies koster trods alt penge. Men så skal man indse, at det netop er en hobby og ikke (kun) en investering.  Kort sagt handler det om at sprede din risiko og træffe bevidste valg.

Vi hjælper også gerne dig

Har du spørgsmål til, hvordan vi kan hjælpe dig, er du altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende snak om dine muligheder.

Vi indleder altid gerne med en afklaring af dine ønsker og behov samt hvilken værdi, vores rådgivning kan tilføre dig og din økonomi.

Kontakt os for en uforpligtende snak
Beierholm - gratis hotline.jpg