Lovforslag om generationsskiftepakken fremsat
Lovforslaget er i al væsentlighed uændret i forhold til det høringsforslag, som blev udsendt før sommerferien, og som har været omtalt i flere nyheder fra skatteafdelingen.
Det gælder også de ikrafttrædelsestidspunkter, som fremgik af høringsforslaget.
Hovedelementerne er:
- Lempelse af successionsreglerne, som betyder, at faste ejendomme, der indgår i aktiv udlejningsvirksomhed, fremover kan overdrages med succession. Disse ejendomme indgår derfor heller ikke længere som passiv kapitalanbringelse ved afgørelse af, om et selskab er omfattet af pengetankreglen. Denne ændring træder efter forslaget i kraft for overdragelser, herunder udlodninger fra dødsboer, der sker 1. januar 2025 eller senere.
- Nedsættelse af bo- og gaveafgiften fra 15 procent til 10 procent ved overdragelse af aktiv virksomhed, herunder aktiv virksomhed i selskaber. Denne ændring har virkning for gaver, der gives 1. oktober 2024 eller senere, og for udlodning fra dødsboer efter personer, der er afgået ved døden 1. oktober 2024 eller senere.
- Indførelse af en skematisk værdiansættelsesmodel for erhvervsvirksomheder, herunder i selskaber, som man har retskrav på at kunne anvende ved værdiansættelsen til brug for bo- og gaveafgift. Denne ændring har også virkning for gaver, der gives 1. oktober 2024 eller senere, og for udlodning fra dødsboer efter personer, der er afgået ved døden 1. oktober 2024 eller senere.
- Gaver til søskende, der efter de nuværende regler er indkomstskattepligtige, bliver fremover gaveafgiftspligtige. Denne ændring gælder dog først for gaver, der gives 1. januar 2027 eller senere, altså samtidig med at den tidligere ændring af boafgiftsloven, som fremover fritager arv til søskende for tillægsboafgift, træder i kraft. Fra 1. januar 2027 vil både gaver og arv mellem søskende kun udløse en afgift på 15 procent.
Lovforslaget forventes vedtaget stort set uændret, forhåbentlig inden for den næste måned.
Beierholms skatteafdeling vil udgive en nyhed om lovændringerne, når lovforslaget er
vedtaget.