Lovkatalog: Det skal der ske på skatteområdet
Det nye folketingsår er netop sat i gang. Som vanligt har regeringen offentliggjort et lovkatalog med en kort beskrivelse af de lovinitiativer, man forventer at tage i løbet af 2024/2025. Vi har her samlet de vigtigste dele af lovkatalogets indhold på skatte-, moms- og afgiftsområdet.
En væsentlig del af forslagene er en udmøntning af de to aftaler (iværksætterpakken og generationsskifte-pakken), som regeringen indgik med en række øvrige partier før sommerferien
Skat
Forhøjet fradrag for forsknings- og udviklingsomkostninger og forhøjet loft for skattekredit. Ophævelse af mulighed for straksafskrivning af software, knowhow og patentrettigheder
For forsknings- og udviklingsomkostninger har der efter de gældende regler været adgang til forhøjede fradrag, som for 2024 og 2025 er 108 %, og fra 2026 er 110 % (fradraget var for årene 2020-2022 midlertidigt forhøjet til 130 %).
Fradraget foreslås nu forhøjet til 120 % med virkning fra indkomståret 2028, mens det vil være 114 % for indkomståret 2026 og 116 % for indkomståret 2027.
Samtidig foreslås loftet over det underskud, som berettiger til udbetaling af skattekredit for forsknings- og udviklingsomkostninger, forhøjet fra MDKK 25 til MDKK 35 med virkning fra indkomståret 2027.
Adgangen til straksafskrivning af software, knowhow og patentrettigheder foreslås samtidig ophævet med virkning fra 1. januar 2025.
Forslaget ventes fremsat i oktober.
Succession – Aktiv ejendomsudlejning
Der vil blive fremsat forslag om lempelse af successionsreglerne, så udlejningsejendomme, der indgår i en aktiv udlejningsvirksomhed, fremover kan overdrages med succession. Forslaget betyder også, at disse ejendomme fremover ikke anses som passiv kapitalanbringelse i selskaber ved afgørelsen af om kapitalandele i selskabet kan overdrages med succession (den såkaldte ”pengetankregel”).
Lempelsen vil få virkning for overdragelser, der foretages 1. januar 2025 eller senere.
Forslaget ventes fremsat i oktober.
Nedsat bo- og gaveafgift – Aktive virksomheder
Bo- og gaveafgiften foreslås nedsat fra 15 % til 10 % ved overdragelse af aktiv virksomhed, herunder i selskaber.
Betingelserne svarer til de tidligere betingelser for nedsat bo- og gaveafgift i årene 2016-2019, herunder at der er tale om aktiv virksomhed, som kan overdrages med succession.
Afgiftsnedsættelsen vil få virkning for gaver, der ydes 1. oktober 2024 eller senere, og for udlodning fra boer efter personer, der er afgået ved døden 1.oktober 2024 eller senere.
Forslaget ventes fremsat i oktober.
Skematisk værdiansættelse – Bo- og gaveafgift
Det foreslås at indføre regler om en skematisk værdiansættelsesmodel, som man har retskrav på at kunne bruge ved værdiansættelse af virksomhed, herunder virksomhed i et selskab, i relation til bo- og gaveafgift.
Der vil kun være retskrav på anvendelse af modellen i relation til bo- og gaveafgift, men ikke i relation til værdiansættelsen i andre sammenhænge, herunder ved opgørelsen af overdragerens skattepligtige avance.
Reglerne vil få virkning for gaver, der ydes 1. oktober 2024 eller senere, og for udlodning fra boer efter personer, der er afgået ved døden 1. oktober 2024 eller senere.
Forslaget ventes fremsat i oktober.
Ophævelse af beskatning af selskabers udbytter af skattefri porteføljeaktier
Beskatningen af selskabers udbytter af skattefri porteføljeaktier (kapitalandele under 10 % i unoterede selskaber) foreslås ophævet for både danske og udenlandske selskaber.
Ophævelsen vil ske med virkning for udbytter, der udloddes 1. januar 2025 eller senere.
Forslaget ventes fremsat i oktober.
Forhøjelse af loft for indskud på aktiesparekonto
Loftet for indskud på aktiesparekonto foreslås forhøjet til DKK 160.000 (2024-niveau). Den nuværende grænse for 2025 er DKK 137.200 (2024-niveau) og fra og med 2026 DKK 140.800 (2024-niveau).
Forslaget forventes fremsat i oktober.
Adgang til realisationsbeskatning af selskabers aktier efter børsnotering
For selskaber sker beskatning af børsnoterede aktier efter lagerprincippet, dvs. løbende beskatning af værdistigninger på aktierne.
Der foreslås indført en adgang til, at selskaber i stedet kan vælge realisationsbeskatning af disse aktier i en periode på syv år efter den første børsnotering.
Muligheden indføres for aktier, der børsnoteres 1. januar 2025 eller senere.
Forslaget ventes fremsat i oktober.
Fonde – Efterbeskatning af hensættelser
Fonde har fradrag for hensættelser til uddelinger til almenvelgørende/almennyttige formål. Sådanne hensættelser skal være uddelt senest fem år efter hensættelsen, ellers bliver de efterbeskattet.
Der fremsættes forslag om en stramning af reglerne med virkning fra 1. januar 2025, så det ikke længere vil være muligt at udligne efterbeskatningen ved yderligere uddelinger.
Forslaget ventes fremsat i oktober.
Likvidation – Udvidet hæftelse
Ved likvidation af et selskab hæfter likvidator sammen med selskabets aktionærer/anpartshavere for krav på selskabsskat.
Denne hæftelse foreslås udvidet til at omfatte krav på kildeskatter, som det likviderede selskab skulle have indeholdt. Udvidelsen vil ske med virkning fra 1. januar 2025.
Forslaget ventes fremsat i november.
Unges fritagelse for arbejdsmarkedsbidrag
Der bliver fremsat forslag om at fritage unge under 18 år for arbejdsmarkedsbidrag fra 2025.
Forslaget ventes fremsat i november.
Lempelse af reglerne om beskatning af løbende ydelser og aktionærlån
Der vil blive fremsat forslag om udvide mulighederne for henstand med skatten ved afståelse af aktiver mod en løbende ydelse samt lempelse af beskatningen af aktionærlån.
Forslaget ventes fremsat i februar 2025.
Nye regler om beskatning af krypto-aktiver
Der vil blive fremsat forslag om nye regler for beskatning af krypto-aktiver.
Lovforslaget ventes fremsat i februar 2025.
Moms og afgifter
Dieselafgiften sættes op
Der vil blive fremsat forslag om at hæve dieselafgiften og samtidig nedsætte udligningsafgiften. Forslaget har desuden til formål at nedsætte vejafgiften i 2025-2028 samt gennemføre en række justeringer på afgiftsområdet – herunder for motor, energi og CO2-afgift. Lovforslaget gennemfører dele af aftalen om deludmøntning af Grøn Fond.
Lovforslaget ventes fremsat i oktober.
Nye regler for lotterier
Der vil blive fremsat forslag om at gennemføre nye regler for almennyttige lotterier og en liberalisering af såkaldt landbaseret bingo og banko.
Lovforslaget ventes fremsat i oktober.
Nulmoms på indenrigsflyvning
Der bliver fremsat forslag om at indføre nulmoms for indenrigsflyselskabers indenrigsflyvninger svarende til den nulmoms, der gælder for udenrigsflyselskabers indenrigsflyvninger.
Desuden indeholder lovforslaget enkelte mindre justeringer af særordningen for små virksomheder på momsområdet, der træder i kraft 1. januar 2025 på tværs af EU samt en præcisering af en eksisterende hjemmel i momsloven, så skatteministeren får mulighed for at fastsætte regler for tidspunkter for bogføring af fradrag for købsmoms i momsregnskabet.
Forslaget ventes fremsat i november.
Markedsføring af spil
Der fremsættes forslag om at gennemføre en række ændringer af reglerne for markedsføring af spil og beskyttelse af spillerne – herunder ved at begrænse omfanget af markedsføring og ved at regulere udformningen af reklamerne.
Forslaget ventes fremsat i februar 2025.
Vi kan hjælpe dig
Hvis der er spørgsmål til gennemgangen af lovkataloget, er du velkommen til at kontakte din daglige revisor eller Beierholms skatteafdeling.