Nu kommer der moms på kunstneres rettighedsvederlag

Skatteministeren har igen fremsat lovforslag om, hvornår kunstneres rettighedsvederlag er fritaget for moms.

Lovforslaget skærper muligheden for, at rettighedsvederlaget kun kan blive momsfrit, når det bliver betalt direkte til kunstneren selv. Et rettighedsvederlag opkrævet af en mellemmand vil derfor fremadrettet blive momspligtigt.

Årsagen til lovændringen stammer fra en EU-afgørelse fra 2021, hvor det blev afgjort, at forvaltningsorganisationers levering af licenser til ophavsrettigheder skal anses for økonomisk virksomhed.

Skatteministeriet ønsker derfor at være EU-direktiv- konform ved at præcisere momsfritagelsen for levering af kunstneriske ydelser og ved at tilføje, at momsfritagelsen kun gælder for kunstnerens levering af den kunstneriske ydelse – og dermed ikke momsfritage forvaltningsorganisationer og lignendes opkrævning af kunsternes rettighedsvederlag m.v.

 

Gældende regler

Når kunstnere i dag modtager rettighedsvederlag for f.eks. for at få deres musik spillet i radioen eller i en tv-serie, er dette momsfrit efter reglerne om kunstneriske ydelser.

Fritagelsen har indtil nu også været gældende, når kunstneres rettighedsvederlag bliver opkrævet af en mellemmand, f.eks. et forlag, en forvaltningsorganisation eller Koda, på vegne af kunstneren.

Fritagelsen har således været gældende, uanset om kunstneren selv eller en anden har opkrævet rettighedsvederlaget på vegne af kunstneren.

 

Sådan er de nye regler

Hvis det nye lovforslag denne gang bliver vedtaget, vil kunstneres rettighedsvederlag ikke længere være momsfrit, når det bliver opkrævet på vegne af kunstnere af f.eks. et forlag.

Formuleringen af lovteksten for fritagelsen for kunstneriske ydelser vil blive mere præcis, så det kun er kunstnere selv, der kan modtage rettighedsvederlaget momsfrit.

Det betyder også, at når kunstneren er gået bort, og rettighedsvederlaget tilfalder arvinger, vil vederlaget heller ikke længere være momsfrit.

Når forlag, medlemsorganisationer m.v. opkræver rettighedsvederlaget på vegne af kunstnerne, vil det fremadrettet være pålagt moms, men udbetalingen af rettighedsvederlaget til kunstnerne vil fortsat være momsfrit.

I sidste ende vil ændringen af muligheden for at være omfattet af fritagelsen betyde, at salg af rettigheder vil blive dyrere – en pris, som de endelige forbrugere ender med at betale.

Lovændringen vil ikke ændre på, hvilke typer af ydelser, der anses for at være kunstneriske ydelser, men udelukkende, at det kun er kunstneren selv, der kan sælge de kunstneriske ydelser momsfrit.

Salg af kunstneres ophavsrettigheder – hvor kunstneren frasælger alle rettigheder til sit værk - vil fortsat være et momspligtigt salg af en rettighed.

Beierholm-tjek-din-skat.jpg

Vi kan hjælpe

Kontakt din daglige revisor eller Beierholms Skatteafdeling, hvis du er i tvivl om hvilken betydning lovændringen får for dig.