Yderligere udmøntning af iværksætterpakken er på plads

Sådan er ændringerne

Ophævelse af beskatningen af selskabers udbytter af skattefri porteføljeaktier

Selskaber har hidtil skullet medregne 70 procent af udbytter af skattefri porteføljeaktier (kapitalandele under 10 procent i unoterede selskaber), og ved udlodning af udbytter til sådanne aktionærer har unoterede danske selskaber skullet indeholde udbytteskat med 15,4 procent.

Denne beskatning og indeholdelsespligt er ophævet med virkning for udbytter, der bliver udloddet 1. januar 2025 eller senere.

Det betyder, at selskaber ikke længere skal medregne 70 procent af sådanne udbytter, der bliver udloddet 1. januar 2025 eller senere, til den skattepligtige indkomst.

Det betyder også, at unoterede danske selskaber, der 1. januar 2025 eller senere udlodder udbytter til danske eller udenlandske selskaber, der har en kapitalandel på under 10 procent, ikke skal indeholde skat heraf.

Der skal dog fortsat indeholdes 27 procent udbytteskat i udbytter til udenlandske selskaber med kapitalandele under 10 procent i følgende tilfælde:

  • Ved udlodning af udbytter til udenlandske selskaber, der ligger i skattely, defineret som lande uden for EU og uden dobbeltbeskatningsoverenskomst med Danmark.
  • Ved udlodning af udbytter til udenlandske selskaber, der ligger udenfor EU og som ikke har ret til nedsættelse af udbytteskatten efter en dobbeltbeskatningsoverenskomst med Danmark, og hvor det udenlandske selskab – eventuelt som følge af aftaler med andre aktionærer - har bestemmende indflydelse i det danske selskab.

Vurderingen af, om der skal ske indeholdelse af udbytteskat til udenlandske selskaber, skal ske efter, hvor den retmæssige ejer af udbyttet er hjemmehørende, dvs. at man ser igennem eventuelle mellemliggende gennemstrømningsselskaber.

Forhøjelse af beløbsgrænsen for selskabers anvendelse af fremførte underskud fra 2025

Selskabers mulighed for at modregne fremførte underskud i positiv indkomst er begrænset, så der for indkomståret 2024 højst kan ske modregning med DKK 9.457.400, mens positiv indkomst herover kun kan reduceres med 60 procent ved anvendelse af fremførte underskud. Beløbsgrænsen gælder samlet for sambeskattede selskaber.

Den beløbsgrænse er nu stort set fordoblet, så den fra og med 2025 er på DKK 20.829.000 (2025).

Forhøjelsen af grænsen for skattekredit for forsknings- og udviklingsomkostninger fra 2027

Grænsen for skattekredit for forsknings- og udviklingsomkostninger forhøres fra MDKK 25 til MDKK 35 fra 2027.

Det betyder, at der fra 2027 årligt kan opnås skattekredit for underskud vedrørende forskning og udvikling med skatteværdien af underskud op til MDKK 35, dvs. med op til MDKK 7,7.

Beierholm-tjek-din-skat.jpg

Adgang til realisationsbeskatning af selskabers aktier efter børsnotering fra 2015

Selskaber beskattes af gevinster og har fradrag for tab på børsnoterede aktier (aktier optaget til handel på et reguleret marked eller en multilateral handelsfacilitet), når det ejer mindre end 10 procent af aktierne i det børsnoterede selskab.

Beskatningen af gevinster og tab på disse aktier sker altid efter lagerprincippet, dvs. løbende beskatning af værdistigninger på aktierne og løbende fradrag for værdinedgange.

Dette har bl.a. ramt iværksættere ved børsnotering af deres iværksætterselskab, når de har placeret deres iværksætterselskab i et personligt holdingselskab. Lagerbeskatningen har betydet, at deres holdingselskab er blevet beskattet af værdistigninger på aktierne efter børsnoteringen. Det er sket, selvom de - på grund af lock-up vilkår ved børsnoteringen - normalt har været afskåret fra at sælge nogen af aktierne, og derfor ikke har kunnet realisere gevinsten og finansiere skatten.

Dette problem er så i en række tilfælde blevet endnu værre, fordi de børsnoterede aktier efterfølgende er faldet betydeligt i værdi, inden man fik mulighed for at sælge dem. Her kommer holdingselskabet til at betale skat af en værdistigning, som man ikke har haft mulighed for at realisere, og den skat reduceres ikke af fradraget for den efterfølgende værdinedgang, som holdingselskabet typisk ikke har nogen mulighed for at udnytte.

En del af disse sager har været omtalt i medierne, hvor lagerbeskatningen er blevet betegnet som ”skatten fra helvede”.

For at afhjælpe dette er der nu skabt mulighed for, at selskaber - som alternativ til lagerbeskatningen af børsnoterede aktier - kan vælge realisationsbeskatning af aktierne i en periode på syv år efter den første børsnotering. I så fald sker der kun beskatning af gevinster, som realiseres ved salg eller lignende.

Valget skal som udgangspunkt træffes ved indgivelse af oplysningsskema for det første år, hvor reglen kan anvendes, som udgangspunkt det år, hvor det underliggende selskab er blevet børsnoteret.

Hvis realisationsprincippet er valgt, kan dette ikke ændres i syvårs-perioden. Ved udløbet af syvårs-perioden overgår aktierne automatisk til lagerbeskatning.

For at afhjælpe problemet i de sager, der har været omtalt i medierne, er lovændringen gennemført med tilbagevirkende kraft, så den kan anvendes for aktier, der blev børsnoteret første gang 1. januar 2015 eller senere. For aktier, der er blevet børsnoteret første gang i perioden 1. januar 2015 til 31. december 2024, kan reglen dog kun anvendes, hvis selskabet har ejet aktierne i mindst 30 dage før det tidspunkt, hvor de første gang blev børsnoteret.

Selskaber, der efter de nye regler ønsker at benytte muligheden for at ændre lagerbeskatningen til realisationsbeskatning for indkomstårene 2015-2023, skal selv sørge for at rette henvendelse til Skattestyrelsen med anmodning om genoptagelse.

Dette skal ske senest 1. juli 2025. De almindelige genoptagelsesfrister i skatteforvaltningslovens §§ 26 og 27 gælder derfor ikke.

For indkomståret 2024 skal valget træffes ved indgivelsen af oplysningsskemaet for 2024 for selskabet.

Forhøjelse af progressionsgrænsen for aktieindkomst – indfases 2025-2027

Progressionsgrænsen for aktieindkomst for personer – dvs. grænsen for, hvornår skatten stiger fra 27 procent til 42 procent - forhøjes fra den nuværende grænse på DKK 63.300 (2025).

Forhøjelsen indfases gradvist fra 2025 til 2027 således:

  • Til DKK 67.500 (2025-niveau) for 2025
  • Til DKK 75.800 (2025-niveau) for 2026
  • Til DKK 83.100 (2025-niveau) for 2027 og følgende år

Nedsættelse af beløbsgrænsen for anvendelse af forskerskatteordningen fra 2026

En af betingelserne for at anvende den lempelige beskatning efter den såkaldte forskerskatteordning for medarbejdere, der kommer fra udlandet, er, at medarbejderens gennemsnitlige månedsløn skal være mindst DKK 78.000 (2025).

Dette beløb nedsættes til DKK 63.000 (2025-niveau) med virkning fra 2026.

Forhøjelse af loftet for indskud for aktiesparekonto

Loftet for indskud på aktiesparekonto er forhøjet til DKK 160.000 (2024-niveau) med virkning fra 1. januar 2025.

Lempelse af mulighederne for investering i unoterede aktier i en pensionsordning

Mulighederne for at investere i unoterede aktier i en pensionsordning lempes fra 1. januar 2025 på følgende punkter:

  • Kravet til investering i det enkelte unoterede selskab reduceres fra DKK 100.000 til DKK 50.000.
  • Grænsen for placering i unoterede aktier forhøjes fra 20 procent til 25 procent, mens de forhøjede procenter for depoter over henholdsvis MDKK 2 og MDKK 4 til gengæld bortfalder.
  • Grænsen for, hvornår man ved fald i værdien af den øvrige del af en pensionsopsparing skal tage unoterede aktier og andele i K/S’er ud af sin pensionsordning nedsættes fra DKK 350.000 til DKK 130.000.

Vi kan hjælpe

Har du spørgsmål til de ændrede regler, kan du kontakte din daglige revisor eller Beierholms skatteafdeling.