Ny Øresundsaftale gør det nemmere at pendle

Overordnet om Øresundsreglerne

Øresundsaftalen er indgået mellem Danmark og Sverige dels for at gøre det lettere for virksomheder at rekruttere medarbejdere fra nabolandet og dels gøre det lettere for medarbejdere at bo i ét land og arbejde i det andet. 

De nuværende Øresundsregler medfører, at privatansatte pendlere, der har hjemmearbejde, alene bliver lønbeskattet i det land, hvor arbejdsgiveren er hjemmehørende, hvis arbejdet i dette land udgør mindst 50 procent af arbejdstiden målt over en tremåneders periode.

Øresundsreglerne giver således medarbejdere mulighed for at være bosat i ét land og arbejde i det andet – og stadig have en mere enkel skattesituation, idet beskatning af lønindkomsten udelukkende sker i arbejdslandet.

Det bliver ændret

Fremadrettet skal andelen af hjemmearbejde måles over 12 måneder i stedet for tre, hvilket giver markant mere fleksibilitet i relation til f.eks. placering af ferie m.v.

Der gives desuden i videre omfang mulighed for at arbejde i bopælslandet ikke nødvendigvis skal ske fra medarbejderens hjemmekontor. Vi anbefaler dog virksomheder og medarbejdere at være varsomme i forhold til, hvor arbejdet udføres, idet dette kan medføre risiko for fast driftssted.   

Offentligt ansatte

Efter nuværende aftale er der særlige regler for offentligt ansatte.

Når offentligt ansatte arbejder hjemmefra, skal den del af indkomsten, der stammer fra hjemmearbejdet, i dag beskattes i bopælslandet, mens den resterende del af indkomsten beskattes i arbejdslandet. Det er administrativt besværligt for offentligt ansatte, for de skal selv opdele deres løn m.v. og medtage denne korrekt på selvangivelsen i både Danmark og Sverige.

I Danmark er offentlige arbejdsgivere desuden forpligtede til at opdele indberetning af lønnen til medarbejdere bosat i Sverige, sådan at lønnen opdeles i en skattepligtig og en skattefri del.

Offentligt ansatte pendlere vil fremover blive omfattet af de samme regler for beskatning af hjemmearbejde som privatansatte pendlere.

Dette er en markant forenkling af reglerne, der kommer både medarbejdere og arbejdsgivere til gode.

Administration

Danske virksomheder med svensk bosatte medarbejdere har siden indførelse af svenske regler i 2021 om registrering af udenlandske arbejdsgivere i Sverige skullet registrere sig hos de svenske skattemyndigheder og indeholde svensk skat af lønnen. Dog er der visse undtagelser for netop medarbejdere omfattet af Øresundsreglerne, mod behørig dokumentation ved søgning af trækfritagelse i Sverige (Jämkning).  

Fremadrettet slipper danske arbejdsgivere for at indberette til de to landes skattemyndigheder uden først at afvente udstedelse af trækfritagelse i Sverige.

SU , kunstnerstøtte og legater

Dansk beskatning af SU er i dag afhængig af, om modtageren bor i Danmark eller Sverige.

Fremadrettet får Danmark mulighed for at beskatte modtagere af dansk SU, kunstnerstøtte og legater, uanset om de bor i Danmark eller Sverige.

Pension

I dag beskattes afkastet af en dansk pensionsordning som udgangspunkt kun, hvis man bor i Danmark (PAL-skat), da en person, der er begrænset skattepligtig til Danmark, kan søge om PAL-skatfritagelse.

Det betyder konkret, at en Øresundspendler bosat i Sverige, der har en dansk pensionsordning som følge af job i Danmark, ikke bliver beskattet i Danmark af afkastet på pensionsordningen.

Aftalen ensretter beskatningen af afkastet på danske pensionsordninger, sådan at pendlere som lønbeskattes i Danmark også beskattes af pensionsafkast. Med den reviderede Øresundsaftale vil Danmark derfor fremover have mulighed for at beskatte afkastet på danske pensionsordninger, også for personer bosat i Sverige.

Regler om social sikring opdateret

Der findes tillige en Øresundsaftale vedrørende social sikring, som regulerer, hvilket lands sociale sikringsordninger en Øresundspendler er omfattet af.

Aftalen gør det muligt at være omfattet af reglerne om social sikring i arbejdsgivers hjemland, hvis mere end 50 procent af arbejdstiden udføres her.

Sammenfaldende med ovenstående ændringer vedrørende skattereglerne, er der også sket en opdatering af reglerne for social sikring, som harmoniserer optællingsperioden på de to områder.

Med virkning fra den 1. maj 2024 opgøres arbejdsandelen nu også i relation til social sikring over 12 måneder i stedet for tre.

Optællingen af dage adskiller sig dog fra skattereglerne, idet aftalen for social sikring efter sin ordlyd er baseret på den faktiske arbejdstid, mens der efter skattereglerne som udgangspunkt tælles hele dage og her også medtælles ferie- og sygedage med løn.

Beierholm-tjek-din-skat.jpg

Vi kan hjælpe

Du kan finde den opdaterede Øresunds-aftaletekst her:

Aftale mellem Kongeriget Danmarks regering og Kongeriget Sveriges regering om visse skattespørgsmål (Øresundsaftale) | Skatteministeriet

Beierholms skatteafdeling rådgiver både arbejdsgivere og arbejdstagere om spørgsmål vedrørende arbejde på tværs af Øresund.

Har du spørgsmål til aftalen eller brug for hjælp, så kontakt din daglige revisor eller Beierholms skatteafdeling.