Ny praksis om betingede rabatter?

Reglerne for momsfradrag ved betingede rabatter har tidligere været lige til. En ny tilføjelse i Skattestyrelsens juridiske vejledning fra juli 2024 indebærer, at momsfradrag skal korrigeres, selvom der ikke modtages en kreditnota fra sælger, som det tidligere har været påkrævet. Vi gennemgår her reglerne, samt ser på, hvilke konsekvenser det kan have

 

Et oprids af reglerne

Der skelnes mellem to typer af rabatter. Betingede og ubetingede rabatter.

En ubetinget rabat er en rabat, der gives på det tidspunkt, hvor leveringen eller faktureringen finder sted. Det kan f.eks. være et skilt i en gågade, der reklamerer for 25% rabat fratrækkes ved kassen. Denne type rabat holdes uden for momsgrundlaget, hvilket betyder, at der kun betales salgsmoms af den pris, der er opnået, efter rabatten er fratrukket.

En betinget rabat er en rabat, hvor vilkårene for rabatten ikke er opfyldt på det tidspunkt, hvor leveringen eller faktureringen finder sted. Eksempler på betingede rabatter kan være betalingsrabatter, hvor rabatten gives, hvis betalingen sker inden for en bestemt periode, eller mængderabatter, hvor rabatten gives, hvis der købes en bestemt mængde varer. Ved fakturering betales der moms af hele prisen uden rabatten.

Tidligere krævede nedsættelse af salgsmomsgrundlaget, at sælger udstedte en kreditnota. Hvis der ikke blev udstedt en kreditnota, skulle der betales moms af hele den oprindelige pris. Når der hidtil ikke blev udstedt en kreditnota, kunne sælger ikke korrigere i sit salgsmomsgrundlag, og køber kunne og skulle heller ikke korrigere i sit købsmomsfradrag.

Beierholm-moms-udenlandske-ydelser.jpg

Den ”nye praksis”

Skattestyrelsen tilføjede følgende til den juridiske vejledning fra juli 2024:

Efter Skattestyrelsens opfattelse følger det derfor af EF-domstolens dom i sag C-342/87, Genius Holding BV, at køber har pligt til at korrigere det foretagne fradrag som følge af en opnået, betinget rabat. Dette gælder derfor ikke alene i tilfælde, hvor modtageren af en faktura har modtaget en kreditnota i forbindelse med den betingede rabat. Det gælder også i tilfælde, hvor fakturaudsteder ikke har overholdt pligten til at udstede kreditnota”.

Dette betyder imidlertid, at momsfradraget hos køber skal korrigeres, selvom der ikke modtages en kreditnota fra sælger.

 

Eksempel på betinget rabat

En vare har en pris på DKK 100.000 ekskl. moms. Hvis køberen betaler inden for 14 dage, gives der en rabat på 5%. Fakturaen udstedes med en pris på DKK 100.000 plus moms på DKK 25.000, hvilket giver et samlet fakturabeløb på DKK 125.000. Køberen betaler DKK 120.000 ud fra en forventning om at modtage en kreditnota, da betalingen sker inden for 14 dage og rabatten dermed opnås. Sælgeren udsteder dog ikke en kreditnota.

Ifølge den nye praksis skal momsfradraget korrigeres, selvom der ikke modtages en kreditnota fra sælger. Derfor vil køberens momsfradrag være DKK 24.000, mens sælgeren betaler DKK 25.000 i salgsmoms.

Vores vurdering

Vi er af den opfattelse, at der her reelt er tale om en praksisændring, der har betydning for de mange situationer, hvor sælger giver en rabat på varerne, hvis køber indkøber mere end et bestemt antal af varerne. Når myndighederne forlanger korrektion i købsmomsen, skønt der aldrig har været udstedt en kreditnota, brydes principperne om udstedelse af fakturaer og kreditnotaer som grundlag for posteringer.

Vi mener, at det er meget uheldigt, at myndighederne i det hele taget melder praksisændringer ud alene ved at rette i den juridiske vejledning, fremfor som minimum at udgive et styresignal, som sendes i høring.

Vi kan hjælpe

Kontakt gerne din daglige revisor eller Beierholms Skatteafdeling, hvis du har brug for assistance.