Omnibus giver virksomhederne flere muligheder i bæredygtighedsarbejdet

De vigtigste budskaber i denne artikel er: 

•    Virksomhedernes skal forsætte arbejdet med bæredygtighed
•    Omnibus udsætter kun selve rapporteringsdelen af bæredygtighedsarbejdet
•    For SMV'erne skal fokus være på strategisk udvikling af virksomhedens bæredygtighedsarbejde med udgangspunkt i de væsentligste interessenters behov. 

Samtidig starter EU-arbejdet med at forenkle reglerne for bæredygtighedsrapportering og hæve grænserne for, hvilke virksomheder der omfattes af de mest omfattende rapporteringskrav.  Arbejdet er komplekst, og der er stor uenighed i EU mellem EU-Kommissionen og EU-Parlamentet og internt i parlamentet. Der forventes derfor først et udkast til ændringer ultimo 2025, hvorefter det skal stemmes igennem – først i EU og herefter i folketinget.

 

Udsættelse af rapportering – ikke stop for arbejdet!

Konkret betyder "Stop the clock"-forslaget i Omnibus-pakken, der nu er vedtaget, at der sker en udsættelse af rapporteringsfristerne for de fleste selskaber, der er omfattet af CSRD-rapportering:
•    At de virksomheder, der skulle have rapporteret efter CSRD-kravene (store C-virksomheder) for 2025 i 2026, udsættes med to år og således først skal rapportere for 2027 i 2028.
•    Kravene for implementering af CSDDD udsættes med et år for selskaber og skydes ligeledes til 2028.

Pisken skiftes ud med gulerod – hvordan udnytter danske virksomheder de nye muligheder?

Lovkravene til bæredygtighedsrapportering slækkes for hovedparten af de europæiske virksomheder. Virksomhederne kan derfor flytte det primære fokus fra compliance til at implementere bæredygtighedsprocesser og rapportering, der skaber værdi for forretningen.

I en undersøgelse udarbejdet med Rambøll har Beierholm Bæredygtighed fundet frem til, at de fleste virksomheder fortsætter eller påbegynder bæredygtighedsrapportering. Og det er der flere gode grunde til:

Beierholm-SMV-møde.jpg

Interessenter: Investorer, banker, kunder og partnere i værdikæden vil stadig kræve bæredygtighedsdata. Derfor er det fortsat afgørende at forstå deres behov og levere de nødvendige oplysninger. En stærk ESG-profil kan åbne døren til bedre vilkår og lavere finansieringsomkostninger og bedre partnerskaber i værdikæden.

Styrket position på markedet:  En grundig og veldokumenteret bæredygtighedsrapportering kan fungere som værdifuldt bevis for virksomhedens markedsføring af ESG-emner. Dokumenteret viden styrker virksomheders position i udbud og salgssituationer og sikrer konkurrencefordele.

Lovgivning: Der er fortsat masser af europæisk og dansk bæredygtighedslovgivning, som mange virksomheder skal efterleve, så selvom den mest omfattende lovgivning forenkles, er compliance ikke forsvundet. Næsten 70% af de adspurgte virksomheder er af den overbevisning, at der kommer endnu flere krav til bæredygtighedsrapportering inden for en kort årrække. Derfor er det godt at være på forkant. 

Risici og muligheder: En dobbelt væsentlighedsanalyse (DMA) er værdifuld! At identificere de væsentlige indvirkninger, risici og muligheder indenfor E, S og G, hjælper virksomheder med at fokusere deres indsatsområder, hvor effekten er størst.

Strategisk integration: Ved at integrere resultaterne fra den dobbelte væsentlighedsanalyse styrkes både virksomhedens strategiske og organisatoriske robusthed. Det sætter virksomhederne i stand til bedre at navigere både finansielle og bæredygtighedsrisici og muligheder. Troværdighed og tillid opbygges og virksomheden sender et klart signal om, at man tager ESG alvorligt.
 

Beierholm-vækststrategi.jpg

Den gode start efter Omnibus

  • Overblik: Få et overblik over virksomhedens nuværende bæredygtighedsdata samt hvilken slags ESG-/bæredygtighedsrapportering, der finder sted i dag. Hvordan kan der bygges videre på det udgangspunkt. Lav en dobbelt væsentlighedsanalyse, hvis muligt, da det er det bedste udgangspunkt for en stærk bæredygtighedsstrategi. 
     
  • Interessenter: Hvilke krav stiller jeres vigtigste interessenter og samarbejdspartnere i dag, og hvordan vil disse krav udvikle sig i fremtiden? Lad disse interessenters behov drive jeres fremtidige strategiudvikling og rapportering, herunder forholdet til virksomhedens konkurrenter, så konkurrenceevnen bevares. 

Ved at følge disse anbefalinger sikres det, at virksomhederne hurtigt kan tilpasse sig ny lovgivning, kravene fra deres interessenter og samtidig udfører en robust og veldokumenteret bæredygtighedsrapportering fremadrettet.

Hvad kan en virksomhed gøre, hvis den er gået i gang med CSRD-processen?

  • Virksomheder med < 250 ansatte: Stop CSRD-processen (rapporteringen) og afslut eventuelt en påbegyndt DMA-analyse, hvis det giver værdi. Følg VSME-standarden for rapportering og styrk indsamlingen af de data, som de væsentligste interessenter kræver. Påbegynd klimaregnskabet eller konsolider eksisterende.
     
  • Virksomheder med >250 ansatte: Overvej at pause selve CSRD-rapporteringen. Fortsæt med en DMA for at forstå virksomhedens bæredygtighedsrelaterede indvirkninger, risici og muligheder. Benyt som minimum VSME-standarden, med tillæg af strategiske emner fra DMA og de væsentligste interessenter.
     
  • Virksomheder med >500 ansatte: Fortsæt arbejdet. Prioritér indsatsen på DMA, finansiel risiko og forretningsmodel. Overvej effekten af CSDDD, hvis virksomheden er B2B.
     
  • Virksomheder med >1.000 ansatte: Arbejdet med CSRD-rapportering fortsættes.  Konsolideringsfase med fokus på Gap-analyse, processer, strategiudvikling, dataindsamling og kvalitet, organisatorisk fordeling af roller og ansvar samt næste DMA og rapportering.