Chocolate Scorecard – hvordan smager dit påskeæg?

Påsken er den årstid hvor vi spiser mest chokolade, og lige så dejlige vores påskeæg smager, lige så grim en smag i munden risikerer du at få. Børnearbejde, moderne slaveri, skovrydning og farlige pesticider er blot nogle af de bismage, du risikerer at få med i dit påskeæg.

Chokolade-branchen har desværre en historik, der ikke er prangende, og som skyldes, at kakao dyrkes i nogle af verdens fattigste regioner. Her har man ikke altid styr på menneskerettigheder, fair behandling af medarbejdere, eller fair behandling af naturen, for den sags skyld. Hvordan kan man forholde sig til de fakta, som forbruger?

 

Stil krav

Det første, man bør gøre, er at stille krav til importørerne, til chokoladeproducenterne og til forretningerne, som man køber fra. Det er nemlig deres ansvar at vide, hvorfra de kakaobønner, de køber, kommer og dermed også, om arbejds- og produktionsforholdene er i orden.

Dette kaldes for due diligence - på dansk rettidig omhu - i sin værdikæde, og det er en central del af at sikre god adfærd. Due diligence er en central del af EU's lovgivningspakke omkring bæredygtighed og OECD's guidelines for multinationale selskaber. Problemstillingerne i kakao-industrien illustrerer hvorfor det er utilstrækkeligt, at man som virksomhed kun tager ansvar for at undersøge sine umiddelbare leverandørers politikker, og så ellers stole på, at alt er i den skønneste orden helt ud til kakao-bønderne i syvende led ved Elfenbenskysten. 
 

Beierholm-Bæredygtighed-Chocolate-Scorecard-Ivory-Coast.jpg

 

OECD's due diligence process

 

Beierholm-Bæredygtighed-illustr-OECDs-due-diligence-process

The Chocolate Scorecard

En måde at få klarhed over bismagen i sin chokolade er ved at skele til www.chocolatescorecard.com

Chocolate Scorecard projektet rangerer virksomheder baseret på sporbarhed og gennemsigtighed på tværs af forsyningskæder og er dermed med til at skabe gennemsigtighed omkring levedygtige indkomster til kakaobønderne, indsatsen for at forhindre brugen af børnearbejde, indsatserne mod skovrydning, hvordan de støtter agroforestry og eliminering af brugen af skadelige pesticider.

Tony's Chocolonely, Ritter Sport, Nestlé og Mars Wrigley er blevet kåret som blandt de mest bæredygtige chokoladevirksomheder ifølge den sjette udgave af Chocolate Scorecard-initiativet koordineret af Be Slavery Free, en australsk koalition, der kampagner mod moderne slaveri.

"Forbrugerne bliver bedt om at sluge rekordhøje chokoladepriser og skrumpende produkter. Det mindste, de kan forvente er chokolade fri for slaveri. Chocolate Scorecard hjælper forbrugere med at foretage fornuftige valg denne påske. Chokoladevirksomheder elsker at tale om politikker og forpligtelser, men det er over 25 år siden, at de lovede at stoppe børnearbejde i forsyningskæden. Måske er det tid til mere effektiv handling", udtaler Fuzz Kitto fra organisationen Be Slavery Free, som er en af de bærende NGO’er i scorecardets tilblivelse.

 

Hvad kan man selv gøre?

Due diligence starter med, at man spørger sig selv, hvordan man vil definere god forretningsadfærd. Denne gode adfærd skulle gerne finde indpas i virksomhedens værdisæt og være synlig i de vigtigste politikker, som bør være nedfældet og kommunikeret aktivt. 

Når dette er tilfældet, bør man som ansvarlig virksomhed have nedfældet retningslinjer for, hvordan man identificerer, vurderer, forebygger, standser og afhjælper negative påvirkninger. Derudover bør man have konkrete målinger på indsatserne og kommunikere åbent om disse. 

Et eksempel på negative påvirkninger kunne være problematikker omkring sikring af levedygtige indkomster i sin værdikæde. Vil man handle med kakao, som er produceret af kakaobønder, der lever under kummerlige forhold? Har man procedurer på plads til at identificere, om dette er tilfældet? Hvordan gør man det? Hvis man opdager det, hvad er så konsekvensen, og måler man på effekten af de handlinger, man sætter i gang? Er man åben og ærlig i sin kommunikation om, at dette har fundet sted i sin værdikæde? 

Dette års Chocolate Scorecard illustrerer, at der kun er få beviser for, at landmænd bliver løftet ud af fattigdom, og at deres børn stadig arbejder i forsyningskæden og med udpræget eksponering over for farlige kemikalier.

 

Hvordan synes vi selv det går?

Konklusionen er her, at man skal tage ansvar. Virksomhederne i chokolade-branchen skal tage ansvar, og vi som forbrugere skal hjælpe dem med dette ved at stemme med fødderne, som man siger. 

Så hvordan smager din chokolade her i påsken?

 

Læs mere om hovedresultaterne fra Chocolate Scorecard's 6. udgave:

Blandt de store chokoladeproducenter scorede Tony's Chocolonely højest og modtog Chocolate Scorecard's Good Egg-pris.

I den anden ende af skalaen modtog den multinationale chokoladeproducent Mondelēz, som producerer Cadbury, Toblerone, Green&Black, Oreo's og Daim, Bad Egg-prisen. Det skyldes manglende gennemsigtighed og at have undladt at dele vigtige informationer. Da de deltog i den 5. udgave af Chocolate Scorecard, blev de placeret på en 25. plads ud af 38 store virksomheder.

Den amerikanske chokoladeproducent Beyond Good, der bruger kakaobønner fra Madagaskar og Uganda, modtog Good Egg Award for mindre virksomheder.

Den schweiziske forhandler Coop modtog Good Egg Award for detailhandlere.

Mars Wrigley, der ikke kun producerer Mars-baren, men også Snickers, Twix, Malteasers og Milky Way, blev anerkendt for deres arbejde med at støtte ligestilling mellem kønnene.

Samlet set viser 6. udgaves resultater forbedringer i gennemsigtighed på tværs af branchen, hvor 82% af virksomhederne nu deler data om børnearbejde, sammenlignet med 45% i 2023. Kakaoindustrien rapporterer, at antallet af børn, der oplever farlige arbejdsforhold, er lidt lavere, men eksperter advarer om, at de stadig kun finder mindre end halvdelen af ​​de faktiske tilfælde.

Der er fremskridt i brugen af ​​pesticider i kakaobranchen, men ikke tilstrækkelige til at imødegå den kroniske eksponering af børn over for skadelige kemikalier. Antallet af børnearbejdere, der blev udsat for skadelige pesticider, er tredoblet i løbet af 5 år, sammen med en markant stigning i antallet af skader, helbredspåvirkninger og behov for pleje. De anvendte pesticider menes desuden at være farlige for gravide mødre.

Med hensyn til skovrydning kommer mere end en tredjedel af den indkøbte kakao i år fra områder berørt af afskovning eller ukendte kilder. 

En levedygtig indkomst er det minimumsbeløb, der er nødvendigt for at have kapacitet til at dække basale fornødenheder. Virksomheder rapporterer, at 84% af landmændene i deres forsyningskæde ikke tjener en levedygtig indkomst, eller også er disses indkomst ukendt. 

Beierholm-Bæredygtighed-chokolade.jpg