Medarbejder får godtgørelse for fyring under orlov
Sagen drejer sig om opsigelse af en medarbejder under barselsorlov.
Den ansatte var den højst lønnede medarbejder på arbejdspladsen og havde 15 års anciennitet. Under corona-epidemien kom virksomheden i økonomiske problemer og skulle spare. Opsigelsen af kvinden blev begrundet i besparelser og omstrukturering, og den opsagte medarbejder fik at vide, at det var den administrerende direktør, der skulle overtage hendes arbejdsopgaver.
Det kom under sagen frem, at det ikke var direktøren, der overtog alle hendes opgaver, men derimod en kollega.
Landsretten fandt, at virksomheden ikke havde løftet bevisbyrden for, at opsigelsen ikke var helt eller delvis begrundet i orloven.
Da det desuden forholdt sig således, at en anden medarbejder end direktøren havde overtaget hovedparten af hendes opgaver, fandt landsretten, at begrundelsen for opsigelsen ikke var korrekt. Samtidig var opsigelsen i strid med ligebehandlingsloven, og retten tilkendte derfor medarbejderen en godtgørelse svarende til 12 måneders løn.
Man kan af dommen bl.a. lære, at det er vigtigt, at man ved opsigelse giver den korrekte begrundelse. Herudover er det endnu en dom, der viser, at der i sager efter ligebehandlingsloven er såkaldt omvendt bevisbyrde. Arbejdsgiver skal altså bevise, at opsigelsen intet har med graviditet/orlov at gøre.
Vi kan hjælpe
Har du spørgsmål eller brug for rådgivning i en sag om opsigelse, så kontakt din daglige revisor eller Beierholm Jura.