Aktivt forvaltede aktiefonde skjuler, at de har det svært

Beierholm - bevar roen på investeringsmarkedet

Når du præsenteres for statistikker og data på potentielle investeringsprodukter, ser du ikke nødvendigvis et retvisende billede. Det er ødelæggende for din dømmekraft og kan koste på dit afkast.

For nyligt har bl.a. Jyske Invest været i fokus og omtalt i medierne, da de har fusioneret en række aktiefonde med flere års historik, der viser, at fondene ikke har kunne leve op til benchmark for markedet.

 

Aktiefondenes fusionstrick

Den helt store hæmsko i de gentagende forsøg på at slå markedet er udbydernes høje investeringsomkostninger, som ofte ligger på 1,5 pct. Over tid gør denne omkostning det tæt på umuligt at slå markedet. Ikke mindst kontinuerligt over årene.

Det er typisk tilfældet for helt almindelige fonde, som har eksisteret i mange år. De har været for dyre uden at præstere videre godt. Med tiden er de derfor kommet længere og længere efter benchmark, og det er blevet problematisk at få fonden til at fremstå attraktiv. Der skal ryddes op og startes forfra. Derfor lukker udbyderen ned for fonden, eller den fusioneres ind i andre fonde.

Ved denne fusion fjernes den dårlige historik og investeringsproduktet fremstår igen mere attraktivt. For investor er der sjældent tilstrækkelig gennemsigtighed i forhold til denne manøvre. Det dårlige, men sande, billede af aktiefonden er erstattet med et pænere, men misvisende, billede. Med et træk er alt statistisk historik altså slettet.
 

Omkostningerne forsvinder ikke

Det bagvedlæggende problem for fondens dårlige performance er dog ikke forsvundet. Det handler nemlig om, at der har været for høje omkostninger i for lang tid, og det vil der fortsat være. 

Du kan godt have et positivt afkast, hvis markedet f.eks. har givet 10 pct. om året og du så har fået 8 pct. Men du kunne altså have fået 10 pct. Det er ikke sikkert, du opdager det, men 2 pct. mindre hvert år bliver til mange penge gennem årene. 

 

Temabaserede fonde taber momentum

En anden problematik, der medfører disse fusioner af fonde er, at mange investeringsforeninger kommer med mere snævre temafonde, indenfor et bestemt område, der er oppe i tiden. 

Som regel vil det være et område, der har klaret sig godt inden for en bestemt periode, og således fremstår attraktivt nu og her. Der er gode statistikker for, hvordan disse markeder har klaret sig, men historikken dækker kun en meget kort periode. 

Som oftest sker det, at luften går af ballonen, nogle gange med et brag, og så er disse fonde ikke meget værd længere. Derfor fusioneres også de ind i nogle andre fonde, og væk er de.

For 25 år siden var det populært med fonde, som indeholdt IT-aktier. Det var før IT-boblen braste. For 15 år siden var det populært med fonde indeholdende bank- og ejendomsaktier. Det var før finanskrisen. For 10 år siden så vi lidt med biotek og nu ser vi ESG-fonde (som langt fra altid er særlig grønne) samt vækst- og momentum-aktier, der forsøger at tappe ind i de store US tech-aktiers vilde kursridt de seneste år. 

Men historisk afkast er ikke garanti for fremtidigt afkast. I det hele taget skal du altid skal være varsom, når du kigger på afkasthistorik. Du ser, som nævnt, ikke altid hele sandheden. 
 

Form det rette beslutningsgrundlag

Selvom de aktivt forvaltede fonde forsøger at fremstå bedre gennem fusionerne, så er konklusion den samme på den lange bane. Langt de fleste fonde, der forsøger at slå markedet, og tager omkostninger for at gøre det, de lykkes ikke med det. Derfor vil du som investor stå tilbage med et dårligere afkast. 

Selvfølgelig sker det, at nogle fonde, lykkes med at slå markedet, men sandsynligheden er ikke stor. De fleste investorer har dertil flere fonde i deres porteføljer, så selvom du har en, der klarer sig godt, er der relativt stor risiko for at resten ikke gør det. Og så er det sjældent de samme fonde, som klar sig godt år efter år. Nogle gør det i en længere periode, men garantier er der ingen af.

Med et ikke fuldstændigt retvisende billede bør derfor ikke alene danne dit beslutningsgrundlag ud fra historisk data og statistikker. Fokus bør være på den rigtige portefølje sammensætning, aktivallokering, den rigtige risikostyring og på omkostningseffektivisering.

Og så kan du godt, hvis du ønsker det og selv tror på det, inddrage nogle specielle fonde med en særlig karakteristika på en mindre del af porteføljen. Sådan et supplement er muligt sideløbende med at holde et fornuftigt omkostningsniveau, og dermed sikre mest muligt afkast til dig selv.
 

Vi hjælper også gerne dig

Har du spørgsmål til, hvordan vi kan hjælpe dig, er du altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende snak om dine muligheder.

Vi indleder altid gerne med en afklaring af dine ønsker og behov samt hvilken værdi, vores rådgivning kan tilføre dig og din økonomi.

Kontakt os for en uforpligtende snak
Beierholm - gratis hotline.jpg