Populære temainvesteringer kan skabe risikable bobler
Tilbage i 2020 medvirkede jeg i en avisartikel i Børsen under overskriften ”Bæredygtige aktier hitter: Fond er steget 88 pct. i år”. Fonden, der blev henvist til, var Ishares Global Clean Energy og mit budskab var kort fortalt, at du som investor, midt i alt hypen, må huske at være opmærksom på risikoen for en bobledannelse – og ikke blindt investere i noget, bare fordi mange andre også gør det.
I fjerde kvartal af 2024 læste jeg i samme avis en artikel med overskriften ”Elitefond har tabt to tredjedele af værdien: Investorer flygter fra grønne aktier”. Fonden, det handlede om, var den samme som fire år tidligere, og de investorer, der ikke fik læst den første artikel, har nok tabt en stor del af den investering.
BLOGGEN
Beierholm Finansiel Rådgivning
Hans Peter Christensen
Et velkendt scenarie
De grønne aktiers bratte stigning og efterfølgende fald er ikke atypisk, for det vi kan kategorisere som temainvesteringer. Vi har det med at lade os rive med, når nye ting trender. Der skabes en hurtig vækst, som typisk har afsæt i et skrøbeligt fundament med et marked, som er centreret om nogle få selskabers umiddelbare succes, der hiver en hel branche op, og giver for høje værdiansættelser, som ikke står mål med selskabernes reelle indtjening og egentlige økonomiske potentiale.
Sådanne scenarier har en indbygget risiko for bobledannelse. Det kan briste med et brag eller luften kan gå af over en periode. Det sidste har vi set ske med bæredygtige investeringer på det seneste.
Bobledannelser opstår med jævne mellemrum. Det er ofte ny teknologi, som f.eks. elektriske biler, en ny form for medicin eller noget tredje, som potentielt kan bringe store ændringer i verden. Store pengesummer strømmer til og nye selskaber opstår – nogle med succes, andre uden. Typisk tjener de første investorer i temaet mange penge, mens alle dem, der kommer sent med på toget, de ender med tab.
Bliver tech og AI det næste?
Aktuelt kan vi drage paralleller til andre hypede investeringer, som AI-aktier. Ligesom med bæredygtige investeringer er der en risiko for, at AI-aktier som helhed bliver overvurderet. Her kan vi aktuelt kigge mod det kendte Nasdaq100 indeks, kendt for sin store andel af Tech-virksomheder der nu, direkte eller indirekte, har AI som en vigtig del af deres forretning.
Køber du ind i indekset, og dermed den bagvedliggende pulje af 100 selskaber, så betaler du pt. en pris, der svarer til seks gange selskabernes samlede omsætning og 40 gange indtjeningen. Det er mere end det dobbelte af, hvad brede aktieindeks har handlet til historisk. Der er altså allerede priset en voldsom vækst ind hos selskaberne og skuffer de bare lidt, vil det sandsynligvis betyde store kursfald. Skal der være store afkast fremover, skal der komme endnu mere vækst, end hvad markedet allerede forventer.
AI kan potentielt bidrage til store ændringer i verden. Spørgsmålet er, om det også kan kommercialiseres tilstrækkeligt. Altså kommer AI til at tjene så mange penge til de selskaber, som mange investorer aktuelt køber aktier i?
Du skal navigere i nuancerne
Faktisk rummer netop disse to populære temainvesteringer, AI og bæredygtighed, et paradoks, som du også må have med i dine overvejelser, når du investerer. Ønsket om bæredygtighed på den ene side og interesser i AI på den anden harmonerer nemlig ikke umiddelbart så godt.
For selvom potentialet i AI er stort, og at det kan føre meget positivt med sig, så kommer det ikke uden problemer. Blandt udfordringerne er det enormt høje energi- og vandforbrug (til køling), der er forbundet med brugen af AI, og som endnu ikke er løst. Det er ikke bæredygtigt.
I det hele taget er der mange nuancer, når det kommer til at investere bæredygtigt. Hvordan ser det samlede grønne regnskab ud i eksempelvis Tesla (som af nogle er udråbt til en grøn aktie), når Elon Musk bruger pengene tjent på Tesla til efterfølgende at finansiere bl.a. SpaceX, der brænder enorme mængder brændstof af på at sende raketter ud i rummet?
Det er ikke nemt med bæredygtighed og grøn omstilling. Men det er vigtigt – og det er bæredygtige investeringer deraf også. Men det er svært som investor at navigere i. Både i forhold til at identificere reelle bæredygtige investeringer og samtidig vælge dem, der også er økonomisk bæredygtige.
Vi står ved din side på tværs af hele din økonomi
Hos Beierholm Finansiel Rådgivning er vores fornemmeste opgave at hjælpe vores kunder til at træffe de rigtige finansielle beslutninger. Det gør vi bl.a. ved at gøre det komplekse enkelt, og ved at skabe fuldgennemsigtighed i vores arbejde, så du altid er sikret den bedste mulige indsigt i dine økonomiske forhold.
Et mere naturligt niveau
Som investor skal du derfor være opmærksom på, at du ikke bare blindt sætter dine penge i en investering, uden at forholde dig til, hvad der ligger bag. Får du en investering, der bidrager positivet til din porteføljes risiko/afkast forhold og til dine eventuelle ønsker om bæredygtighed?
Selvom boblen for grønne aktier har tabt luften, betyder det ikke, at bæredygtige investeringer er ude. Tværtimod har sådanne bobler en tendens til at sætte gang i innovation og udvikling, som ellers ikke ville være sket.
Derfor vil der også være fornuftige grønne investeringsmuligheder i morgen. Men konsekvensen nu og her kan for nogle investorer være store tab og det er meget sandsynligt, at vi på den kortere bane rammer ind i en fase, hvor der skal findes ud af, om disse grønne investeringer også er økonomisk bæredygtige, selv med et normaliseret renteniveau.
Et eksempel er Northvolt, den store batteriproducent i Nordsverige, som bl.a. ATP og flere større pensionsselskaber er storinvestor i. Selskabet er gået fra at være en grøn succeshistorie til at være i store finansielle problemer, og ikke mindst en brat opvågning for nogle af investorerne.
Vi vil formentlig se et marked, der rammer et mere naturligt, og retvisende niveau, hvor der er selskaber, der er både miljømæssig og økonomisk bæredygtige.
Vær grundig, ikke grådig
Når du skal navigere i dette komplekse landskab af investeringsmuligheder, kræver det, at du er opmærksom på, hvad du faktisk investerer i og prioriterer at sprede din risiko.
Vær opmærksom på, at selvom en investering kan virke lovende, kan prisen blive for høj. Du skal således holde godt fast i din sunde fornuft, når en temainvestering rammer det indledende momentum og alle valfarter til for at få del i det potentielle afkast. Uanset om det er AI, bæredygtighed eller noget tredje. Vær grundig og ikke grådig.
På den korte bane kan det selvfølgelig koste lidt på afkastet, at du ikke går ”all in” og er mere forsigtig – eller rettere fornuftig. Men ser aktierne dyre ud og er der tendenser til en boble, så er det ikke en høj pris sammenlignet med den nedtur, du kan ramme, hvis boblen brister – og tro nu ikke, du kan time dig ud af det. Det kan pludselig gå hurtigt. Temainvesteringer, kræver som alt anden investering omtanke og forståelse for markedet. Investér ikke blindt uden at forstå, hvad der ligger bag.