Gode grunde til at investere for dine børn eller børnebørn
For alle med mulighed for det er det som udgangspunkt en god ide at spare op og investere. Det samme gælder, når det er for dine børn eller børnebørn. Faktisk er der særligt god grund til at gøre netop det - også når vi ser bort fra, at der kan være en skattemæssig fordel, ved at gøre det. Det gælder uanset børnenes alder og uanset om du er forælder eller bedsteforælder.
Startskuddet kan være en børneopsparing, og senere kan der komme konfirmationspenge i spil. Uanset om du står med det ene eller andet scenarie, bør du overveje muligheden, hvis du har økonomien til det – men gør det med omtanke.
Et økonomisk springbræt
En tidlig påbegyndt opsparing kan bidrage til at give næste generation et økonomisk springbræt til et boligkøb eller andet, der kan hjælpe til en god start på etableringsfasen, når tiden er inde til at stå på egne ben.
Dertil kan det også være en måde at videregive værdifuld viden og erfaringer til dit barn eller barnebarn. Det kan styrke både fornuft og forståelse for egne økonomiske beslutninger og derved er du med til at støbe et godt fundament, til glæde for barnet resten af livet.
Formuen bliver i familien
Ved at komme tidligt i gang med investering øges også udbyttet af renters rente-effekten, som betyder, at din opsparing vokser eksponentielt, som årene går, da du får renter af både startbeløb og af renterne.
Udover denne værdi for dit barn eller barnebarn, giver dette også mulighed for at optimere dit økonomiske set up, så en større del af din formue bliver i familien. Det gør den, fordi du kan optimere dine skatte- og afgiftsforhold.
Dels fordi børnene har en lavere skattesats, i nogle tilfælde er det skattefrit, hvis det gøres rigtigt. Og dels fordi du undgår eksempelvis arveafgift, forudsat du har en formue af en vis størrelse. Også i denne sammenhæng er det om at komme i gang i god tid, så du sikrer rettidig planlægning. På denne måde kan det også betragtes som en beskyttelse af formue, frem for blot at lade pengene stå.
Husk risikoen
I mange tilfælde står børns opsparinger i kontanter i banken til en lav rente i mange år. Mange går derfor glip af penge, og opsparingen kan endda tabe værdi grundet inflation. Ved at opnå et afkast gennem investering, undgår du dette.
Til gengæld påtager du dig en risiko, du skal være bevidst om – ikke mindst når det ikke er din egen opsparing. Gå til det, som du ville tilgå enhver anden form for investering. Vær opmærksom på tidshorisont, risikoprofil og risikospredning, og tænk langsigtet for senere at justere risiko, som du nærmer dig tidspunktet for, at pengene skal tages i brug.
Investeringer vil som udgangspunkt give et afkast over en lang periode. Men der opstår også tidspunkter, hvor du kan blive ramt. Det gjorde ondt på konfirmanden fra 2007, som havde placeret alle sine penge i aktier, da finanskrisen ramte. Hvorimod konfirmanden fra 2009 ramte et opsving. Et tilsvarende eksempel kunne opstilles for 2019 lige før Corona. Her fik konfirmanden fra april 2020 et væsentlig højere afkast end konfirmanden året før. Så husk nu risikoen og at timing er en svær størrelse.
Flere muligheder
Investerer du på vegne af dit barn eller barnebarn er der som udgangspunkt fire forskellige muligheder, som hver især har sine fordele og ulemper. Den enkelte situation, og særligt den enkeltes skattesituation, er afgørende for, hvilken kombination der er mest optimal at vælge.
Mest oplagt er børneopsparingen og investering deraf. Et eventuelt afkast er skattefrit, dog er den indskudsbegrænset, ligesom den er låst for udbetaling indtil en fastlagt dato. Derfor kan det i nogle tilfælde blive aktuelt med en ekstra opsparing, for eksempel i form af en aktiesparekonto eller en almindelig opsparing/frit depot.
Ved investering i frit depot kan der være mulighed for skattefrit afkast ved udnyttelse af frikortet, mens der til gengæld er begrænsninger i forhold til, hvad du kan investere i. Vælges aktiesparekontoen, er der en mindre løbende skat end almindelig aktiebeskatning. Til gengæld beskattes du hvert år og tab kan alene bruges på fremtidige gevinster på aktiesparekonto.
Endelig er der en mulighed med aldersopsparing. Her er fordelen, at du kan sikre en lavere udbetalingsalder og en lav løbende beskatning. Derimod kan pengene først hæves ved pensionsalderen.
Som udgangspunkt bør din prioriterede rækkefølge lyde børneopsparing, investering i frit depot (forudsat at frikort kan udnyttes), aktiesparekonto og aldersopsparing. Men der er flere nuancer, end vi har berørt her, og hvad der er bedst for dig, er som nævnt en individuel sag.
De fire muligheder
Investerer du på vegne af dit barn eller barnebarn, er der overordnet fire muligheder – her listet i prioriteret rækkefølge.
Børneopsparing:
Der kan indskydes på én børneopsparing pr. barn. Maks kr. 6.000 om året og indskud i alt på kr. 72.000.
Fordele: Afkastet er skattefrit
Ulemper: Indskudsloft, begrænsning på hvornår de kan udbetales og intet fradrag ved tab.
Investering i frit depot:
2. prioritet i de tilfælde, hvor man kan udnytte barnets frikort til hele afkastskatten. Hvis afkastet beskattes som kapitalindkomst, kan barnet bruge frikortet til beskatningen. Vær opmærksom på, at rente og udbytte bliver beskattet ved forældre såfremt at pengene kommer fra forældre. Hvis pengene kommer fra bedsteforældre, bliver rente og udbytte beskattet alene ved barnet.
Fordele: Mulighed for skattefrit afkast ved udnyttelse af frikortet.
Ulemper: Begrænsninger i forhold til hvad der skal investeres i.
Aktiesparekonto:
Beskatning hvert år på 17 pct. af afkastet. Indskudsloft på 160.000 kr. (2025).
Fordel: Mindre løbende skat end almindelig aktiebeskatning på 27 pct./42 pct.
Ulemper: Beskattes hvert år, tab kan alene bruges på fremtidige gevinster på aktiesparekonto.
Aldersopsparing:
Denne er 4. prioritet, da pengene er låst til pensionsalderen. Dog kan der være en fordel i at oprette en aldersopsparing, så man sikrer en lavere udbetalingsalder på ordningen. Denne udbetalingsalder kan være højere, hvis aldersopsparingen oprettes senere hen i livet.
Beskatningen er løbende 15,3 pct. og ligner derfor beskatningsmæssigt meget aktiesparekontoen. Der er en maks. på indskud på kr. 9.400 (2025).
Fordel: Sikrer en lavere udbetalingsalder og lav løbende beskatning.
Ulemper: Kan først hæves ved pensionsalderen
Vi hjælper også gerne dig
Har du spørgsmål til, hvordan vi kan hjælpe dig, er du altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende snak om dine muligheder.
Vi indleder altid gerne med en afklaring af dine ønsker og behov samt hvilken værdi, vores rådgivning kan tilføre dig og din økonomi.